2017-10-05
Red. Irena Cieślińska* w artykule pt. „11 powodów dla których warto jeść jajka” ( „Tylko zdrowie”,”Gazeta Wyborcza” 1.04.2015 r. ) docieka „Co się stało, że dziś jaja odzyskały dobre imię? Dietetycy zmienili zdanie? Też. Ale same jajka również się zmieniły. Poprawiły się . Dzisiejsze jajka mają o 70 % wyższą zawartość witaminy D niż te, które kury znosiły ćwierć wieku temu. Zawierają także o jedną piątą mniej tłuszczów nasyconych, 13 % mniej kalorii o jedną dziesiątą mniej cholesterolu. Jakim cudem? Jesteś tym co jesz – głosi stara mądrość. To samo tyczy się kur i w następstwie- jajek. Karmione bardziej zbilansowaną paszą i zwitaminizowaną karmą ptaki znoszą bogatsze w składniki odżywcze jajka. Dziś już nie ma żadnych wątpliwości, że jaja jeść należy z następujących powodów:
- Wspomagają odchudzanie,
- Zapobiegają anemii,
- Wzmacniają system odpornościowy,
- Poprawiają pamięć,
- Zmniejszają ryzyko chorób serca,
- Chronią wzrok,
- Wzmacniają mięśnie,
- Wzmacniają kości i zęby,
- Zwalczają zapalenia,
- Wspomagają prawidłowy rozwój płodu,
- Upiększają.
A w dodatku nie podnoszą poziomu cholesterolu.
Irena Cieślińska* - Zastępca dyrektora Centrum Nauki Kopernik, dziennikarka i popularyzatorka nauki. Redaktorka wielu czasopism popularnonaukowych. Autorka felietonów, laureatka licznych nagród, w tym nagrody w konkursie im. Karola Sabatha na najlepszy tekst popularnonaukowy. Posiada jedenastoletnie doświadczenie dydaktyczno-naukowe zdobyte w trakcie pracy w Katedrze Metod Matematycznych na Wydziale Fizyki UW.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl