Analizy, komentarze, prognozy

Import mięsa kurcząt rzeźnych do Polski

Import mięsa kurcząt rzeźnych do Polski

Spadająca cena skupu kurcząt rzeźnych oraz obniżające się marże na sprzedaży mięsa brojlerów skłaniają wielu uczestników rynku do formułowania teorii, które mają tłumaczyć przyczyny takiego stanu rzeczy. Wciąż małą popularnością cieszy się mierzalne, naukowe wytłumaczenie wiążące pogarszającą się sytuację z rosnącą produkcją, która napotyka nasycenie rynku europejskiego oraz dochodzącą już do bardzo wysokiego poziomu konsumpcję w Polsce. W związku z powyższym postanowiliśmy przygotować dla Państwa całościową analizę importu mięsa kurcząt rzeźnych do Polski.  Nasz raport obejmuje import nie tylko z krajów trzecich, ale także z państw Unii Europejskiej. Poniżej znajdą Państwo najważniejsze fakty, wielkości, głównych partnerów handlowych, a także ceny. Uprzedzając nieco końcowe konkluzje możemy zdecydowanie stwierdzić, że „nie taki wilk straszny jak go malują”. Prosimy pamiętać, że analiza obejmuje tylko mięso kurcząt rzeźnych.

Od początku tego roku do lipca na teren naszego kraju wwieziono 29.106 ton mięsa drobiowego o wartości 48.455 tys. euro. W dostawach tych, mięso kurcząt rzeźnych ważyło 19.302 tony i miało wartość 36.660 tys. euro. Widać więc, że mięso brojlerów dominuje w strukturze naszego importu. Poniższa tabela przedstawia wolumen i wartość sprowadzanego do Polski mięsa kurcząt rzeźnych w poszczególnych miesiącach.

Masa oraz wartość importowanego do Polski mięsa kurcząt rzeźnych styczeń – lipiec 2017

 

styczeń

luty

marzec

kwiecień

Maj

czerwiec

lipiec

suma

Masa (kg)

2797654

3087878

3410203

2485266

2822320

2600066

2098384

19301771

Wart. ()

5716894

6186950

6253484

4718043

5496011

4048599

4240100

36660081

Na rynku panuje opinia, że do Polski trafia bardzo dużo mięsa kurcząt rzeźnych z Brazylii oraz Tajlandii. Te dwa kraje są - w końcu – największymi eksporterami mięsa drobiowego do Unii Europejskiej. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu ani w tym, ani w zeszłym roku nie trafił do Polski ani kilogram mięsa brojlerów kurzych z Brazylii. W czerwcu tego roku zaimportowano z Brazylii nieco ponad 80 ton mrożonych piersi z kośćmi z indyka. W całym 2016 roku była z tego kraju tylko jedna przesyłka, również dotycząca mięsa z indyka (w październiku 2016 roku przywieziono 22 i pół tony mrożonych kawałków). W sumie od stycznia 2016 roku do lipca tego roku trafiło do Polski tylko 103 tony mrożonego mięsa drobiowego. Jak pisaliśmy powyżej, nie było to jednak mięso kurcząt rzeźnych. Podobnie sprawy mają się z Tajlandią. Od początku zeszłego roku do lipca 2017 do Polski trafiło 38 i pół tony mięsa z Tajlandii. W bieżącym roku nie były to kurczęta rzeźne, a jedynie około pół tony 70 procentowych, mrożonych  tuszek kaczych. Natomiast w listopadzie 2016 roku przywieziono do Polski około 38 ton zamrożonych piersi z kośćmi pochodzących od kurcząt. Średnia cena tamtych transakcji oscylowała wokół 13 złotych i 44 groszy za kilogram (uwzględniliśmy kurs euro do złotego z miesiąca transakcji, zgodnie z tabelą kursów średnich NBP).

Skąd zatem importujemy mięso kurcząt rzeźnych? Najwięcej z Niemiec (7.603 tony o wartości 13.413 tys. euro - w okresie od początku tego roku do końca lipca), sporo z Wielkiej Brytanii (4.114 ton o wartości 7.297 tys. euro). Dość pokaźnymi eksporterami kurcząt rzeźnych do Polski są też byłe kraje bloku socjalistycznego: Słowacja, Węgry, Czechy, Ukraina oraz Rumunia (wielkość  importu  z  tych  państw  to odpowiednio:  3.105 ton, 1.127 ton, 734 tony, 686 ton, 316 ton). Dane szczegółowe dotyczące handlu z poszczególnymi krajami są zawarte w poniższej tabeli.

Masa oraz wartość mięsa kurcząt rzeźnych importowanego do Polski z poszczególnych krajów

w okresie styczeń – lipiec 2017

 

Austria

Belgia

Bułgaria

Dania

Finlandia

Francja

Hiszpania

Holandia

Litwa

Masa (kg)

17179

160840

64940

168960

41385

37820

301210

128409

96794

Wart. (€)

83689

67432

64870

227852

42281

103290

774944

517661

159074

 

 

Łotwa

Niemcy

Czechy

Rumunia

Słowacja

Ukraina

Węgry

W. Bryt.

Włochy

Masa (kg)

4160

7603014

734375

316373

3105777

686412

1127578

4114399

289452

Wart. (€)

6886

13413796

2023376

831860

8512121

1269828

246977

7297491

627495

Jeśli uważnie przeanalizowali Państwo powyższą tabelę, z pewnością zauważyli Państwo, że gdyby utworzyć dwa rankingi krajów eksportujących do Polski, jeden oparty na masie dostarczonego mięsa, a drugi na jego wartości to otrzymane zestawienia – wbrew pozorom – nie byłyby identyczne.   Prosimy nie przywiązywać do tego faktu zbyt dużej wagi ponieważ wynika to z dwóch obiektywnych przyczyn. Pierwszą jest asortyment (niektóre kierunki specjalizują się w tańszych elementach kurcząt), a drugą – jak podejrzewamy – przepływy wewnątrz międzynarodowych grup kapitałowych (ceny ustalane w takich transakcjach często odbiegają od rynkowych, a same transakcje wydają się służyć celom podatkowym albo transferom kosztów lub zysków).

Nasza analiza odpowiedziała nam do tej pory na kilka pytań natury ogólnej. Pora na szczegóły. Rozpocznijmy od asortymentu. Jakie części kurcząt brojlerowskich cieszą się największym powodzeniem jeśli chodzi o import do Polski? Wartościowo dominują kawałki kurczaka bez kości zamrożone (określane kodem 02071410). Sprowadziliśmy ich w tym roku za 13.530 tys. euro. Kolejną pozycję zajmują kawałki kurczaka bez kości świeże lub schłodzone ( kod 02071310), których przywieziono do Polski za 9.601 tys. euro. Dalej uplasowały się piersi i ich kawałki z kośćmi zamrożone (02071450) – wartość importu to 8.648 tys. euro. Jak łatwo się domyślić kolejne miejsce to piersi i ich kawałki z kośćmi świeże lub chłodzone (wartość: 1.697 tys. euro). Pozostałe pozycje mają już znacznie mniejszą wartość. Szczegółowe zestawienie prezentuje poniższa tabela.

Asortyment

Wartość importu (I-VII 2017, )

Kawałki bez kości, zamrożone – kod 02071410

13530329

Kawałki bez kości, świeże lub schłodzone – kod 02071310

9601179

Piersi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071450

8648758

Piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350

1697881

Połówki lub ćwiartki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071320

765759

"Kurczaki 65%", zamrożone – kod 02071290

443223

"Kurczaki 83%", świeże lub schłodzone – kod 02071110

435137

Całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone – kod 02071430

405989

Kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone, wyłączając zawarte w pozycjach: 02071320 - 02071360 – kod 02071370

388528

Nogi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071460

369003

Połówki lub ćwiartki z kośćmi, zamrożone – kod 02071420

127964

"Kurczaki 65%", świeże lub schłodzone – kod 02071190

124390

Na koniec naszej analizy importu mięsa kurcząt brojlerowskich do Polski zostały chyba najciekawsze rzeczy czyli ceny. Poniżej tabele zawierające szczegółowe informacje o cenach importu w poszczególnych kategoriach. Tabele wykonaliśmy dla pierwszych sześciu grup asortymentowych (wartościowo największych) ponieważ te grupy mają największe praktyczne znaczenie. Informacje we wszystkich poniższych tabelach dotyczą oczywiście okresu od początku stycznia do końca lipca 2017 roku.

Kawałki bez kości, zamrożone – kod 02071410

Cena średnia w €

Cena najniższa w €

Cena najwyższa w €

Mediana w €

Import w kg

2,56

0,36

5,88

2,40

5279234

Komentarz: W powyższej tabeli mediana i średnia arytmetyczna dość dobrze oddają warunki po jakich zawierano transakcje. Najwyższa cena dotyczy pojedynczej, niewielkiej transakcji.

Kawałki bez kości, świeże lub schłodzone – kod 02071310

Cena średnia w €

Cena najniższa w €

Cena najwyższa w €

Mediana w €

Import w kg

1,86

0,71

8,34

2,89

5153576

Komentarz: Najwyższa cena z tabeli powyżej znów dotyczy mikroskopijnej dostawy, której nie warto brać pod uwagę. Naszym zdaniem, w powyższym asortymencie, rzeczywistość rynkową lepiej oddaje mediana niż średnia arytmetyczna. Na zaniżanie średniej arytmetycznej ceny miały wpływ dostawy z Wielkiej Brytanii (były stosunkowo duże, po cenie poniżej dwóch euro za kilogram). Może to reeksport mięsa z tańszych rejonów świata?

Piersi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071450

Cena średnia w €

Cena najniższa w €

Cena najwyższa w €

Mediana w €

Import w kg

2,97

2,07

5,99

2,98

2916759

Komentarz: W powyższym asortymencie dostawy zdominowały dwa kraje: Niemcy i Rumunia. Sporadycznie pojawiają się tu Francja i Czechy. Za cenę najwyższą odpowiada mała transakcja z Francji (na marginesie: import z Francji często bywa bardzo drogi, można to uznać za prawidłowość). Komfort analizy daje fakt, że średnia i mediana są niemal tożsame.

Piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350

Cena średnia w €

Cena najniższa w €

Cena najwyższa w €

Mediana w €

Import w kg

3,07

2,13

14,86

3,35

552801

Komentarz: Wysoka wartość ceny najwyższej to znów zasługa Francuzów (import 57 kg za 847 euro w styczniu tego roku). Przeciętne warunki rynkowe w powyższym przypadku – naszym zdaniem –najlepiej obrazuje średnia arytmetyczna.

Połówki lub ćwiartki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071320

Cena średnia w €

Cena najniższa w €

Cena najwyższa w €

Mediana w €

Import w kg

2,20

1,02

2,80

2,11

348644

Komentarz: Dwa kraje wyspecjalizowane w dostarczaniu powyższego asortymentu to Niemcy oraz Litwa. Patrząc na transakcje właściwsze wydaje się przyjmowanie mediany jako rynkowego punktu odniesienia.

"Kurczaki 65%", zamrożone – kod 02071290

Cena średnia w €

Cena najniższa w €

Cena najwyższa w €

Mediana w €

Import w kg

4,81

0,69

7,19

4,62

92077

Komentarz: W powyższym asortymencie szczególnie aktywny był import z Holandii. To jego ceny zawyżają średnią i medianę. Gdyby wyłączyć Holandię to średnia arytmetyczna wyniosłaby 3,45, a mediana 4.