2017-11-21
Spadająca cena skupu kurcząt rzeźnych oraz obniżające się marże na sprzedaży mięsa brojlerów skłaniają wielu uczestników rynku do formułowania teorii, które mają tłumaczyć przyczyny takiego stanu rzeczy. Wciąż małą popularnością cieszy się mierzalne, naukowe wytłumaczenie wiążące pogarszającą się sytuację z rosnącą produkcją, która napotyka nasycenie rynku europejskiego oraz dochodzącą już do bardzo wysokiego poziomu konsumpcję w Polsce. W związku z powyższym postanowiliśmy przygotować dla Państwa całościową analizę importu mięsa kurcząt rzeźnych do Polski. Nasz raport obejmuje import nie tylko z krajów trzecich, ale także z państw Unii Europejskiej. Poniżej znajdą Państwo najważniejsze fakty, wielkości, głównych partnerów handlowych, a także ceny. Uprzedzając nieco końcowe konkluzje możemy zdecydowanie stwierdzić, że „nie taki wilk straszny jak go malują”. Prosimy pamiętać, że analiza obejmuje tylko mięso kurcząt rzeźnych.
Od początku tego roku do lipca na teren naszego kraju wwieziono 29.106 ton mięsa drobiowego o wartości 48.455 tys. euro. W dostawach tych, mięso kurcząt rzeźnych ważyło 19.302 tony i miało wartość 36.660 tys. euro. Widać więc, że mięso brojlerów dominuje w strukturze naszego importu. Poniższa tabela przedstawia wolumen i wartość sprowadzanego do Polski mięsa kurcząt rzeźnych w poszczególnych miesiącach.
Masa oraz wartość importowanego do Polski mięsa kurcząt rzeźnych styczeń – lipiec 2017 |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
styczeń |
luty |
marzec |
kwiecień |
Maj |
czerwiec |
lipiec |
suma |
Masa (kg) |
2797654 |
3087878 |
3410203 |
2485266 |
2822320 |
2600066 |
2098384 |
19301771 |
Wart. (€) |
5716894 |
6186950 |
6253484 |
4718043 |
5496011 |
4048599 |
4240100 |
36660081 |
Na rynku panuje opinia, że do Polski trafia bardzo dużo mięsa kurcząt rzeźnych z Brazylii oraz Tajlandii. Te dwa kraje są - w końcu – największymi eksporterami mięsa drobiowego do Unii Europejskiej. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu ani w tym, ani w zeszłym roku nie trafił do Polski ani kilogram mięsa brojlerów kurzych z Brazylii. W czerwcu tego roku zaimportowano z Brazylii nieco ponad 80 ton mrożonych piersi z kośćmi z indyka. W całym 2016 roku była z tego kraju tylko jedna przesyłka, również dotycząca mięsa z indyka (w październiku 2016 roku przywieziono 22 i pół tony mrożonych kawałków). W sumie od stycznia 2016 roku do lipca tego roku trafiło do Polski tylko 103 tony mrożonego mięsa drobiowego. Jak pisaliśmy powyżej, nie było to jednak mięso kurcząt rzeźnych. Podobnie sprawy mają się z Tajlandią. Od początku zeszłego roku do lipca 2017 do Polski trafiło 38 i pół tony mięsa z Tajlandii. W bieżącym roku nie były to kurczęta rzeźne, a jedynie około pół tony 70 procentowych, mrożonych tuszek kaczych. Natomiast w listopadzie 2016 roku przywieziono do Polski około 38 ton zamrożonych piersi z kośćmi pochodzących od kurcząt. Średnia cena tamtych transakcji oscylowała wokół 13 złotych i 44 groszy za kilogram (uwzględniliśmy kurs euro do złotego z miesiąca transakcji, zgodnie z tabelą kursów średnich NBP).
Skąd zatem importujemy mięso kurcząt rzeźnych? Najwięcej z Niemiec (7.603 tony o wartości 13.413 tys. euro - w okresie od początku tego roku do końca lipca), sporo z Wielkiej Brytanii (4.114 ton o wartości 7.297 tys. euro). Dość pokaźnymi eksporterami kurcząt rzeźnych do Polski są też byłe kraje bloku socjalistycznego: Słowacja, Węgry, Czechy, Ukraina oraz Rumunia (wielkość importu z tych państw to odpowiednio: 3.105 ton, 1.127 ton, 734 tony, 686 ton, 316 ton). Dane szczegółowe dotyczące handlu z poszczególnymi krajami są zawarte w poniższej tabeli.
Masa oraz wartość mięsa kurcząt rzeźnych importowanego do Polski z poszczególnych krajów w okresie styczeń – lipiec 2017 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Austria |
Belgia |
Bułgaria |
Dania |
Finlandia |
Francja |
Hiszpania |
Holandia |
Litwa |
Masa (kg) |
17179 |
160840 |
64940 |
168960 |
41385 |
37820 |
301210 |
128409 |
96794 |
Wart. (€) |
83689 |
67432 |
64870 |
227852 |
42281 |
103290 |
774944 |
517661 |
159074 |
|
|||||||||
|
Łotwa |
Niemcy |
Czechy |
Rumunia |
Słowacja |
Ukraina |
Węgry |
W. Bryt. |
Włochy |
Masa (kg) |
4160 |
7603014 |
734375 |
316373 |
3105777 |
686412 |
1127578 |
4114399 |
289452 |
Wart. (€) |
6886 |
13413796 |
2023376 |
831860 |
8512121 |
1269828 |
246977 |
7297491 |
627495 |
Jeśli uważnie przeanalizowali Państwo powyższą tabelę, z pewnością zauważyli Państwo, że gdyby utworzyć dwa rankingi krajów eksportujących do Polski, jeden oparty na masie dostarczonego mięsa, a drugi na jego wartości to otrzymane zestawienia – wbrew pozorom – nie byłyby identyczne. Prosimy nie przywiązywać do tego faktu zbyt dużej wagi ponieważ wynika to z dwóch obiektywnych przyczyn. Pierwszą jest asortyment (niektóre kierunki specjalizują się w tańszych elementach kurcząt), a drugą – jak podejrzewamy – przepływy wewnątrz międzynarodowych grup kapitałowych (ceny ustalane w takich transakcjach często odbiegają od rynkowych, a same transakcje wydają się służyć celom podatkowym albo transferom kosztów lub zysków).
Nasza analiza odpowiedziała nam do tej pory na kilka pytań natury ogólnej. Pora na szczegóły. Rozpocznijmy od asortymentu. Jakie części kurcząt brojlerowskich cieszą się największym powodzeniem jeśli chodzi o import do Polski? Wartościowo dominują kawałki kurczaka bez kości zamrożone (określane kodem 02071410). Sprowadziliśmy ich w tym roku za 13.530 tys. euro. Kolejną pozycję zajmują kawałki kurczaka bez kości świeże lub schłodzone ( kod 02071310), których przywieziono do Polski za 9.601 tys. euro. Dalej uplasowały się piersi i ich kawałki z kośćmi zamrożone (02071450) – wartość importu to 8.648 tys. euro. Jak łatwo się domyślić kolejne miejsce to piersi i ich kawałki z kośćmi świeże lub chłodzone (wartość: 1.697 tys. euro). Pozostałe pozycje mają już znacznie mniejszą wartość. Szczegółowe zestawienie prezentuje poniższa tabela.
Asortyment |
Wartość importu (I-VII 2017, €) |
---|---|
Kawałki bez kości, zamrożone – kod 02071410 |
13530329 |
Kawałki bez kości, świeże lub schłodzone – kod 02071310 |
9601179 |
Piersi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071450 |
8648758 |
Piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350 |
1697881 |
Połówki lub ćwiartki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071320 |
765759 |
"Kurczaki 65%", zamrożone – kod 02071290 |
443223 |
"Kurczaki 83%", świeże lub schłodzone – kod 02071110 |
435137 |
Całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone – kod 02071430 |
405989 |
Kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone, wyłączając zawarte w pozycjach: 02071320 - 02071360 – kod 02071370 |
388528 |
Nogi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071460 |
369003 |
Połówki lub ćwiartki z kośćmi, zamrożone – kod 02071420 |
127964 |
"Kurczaki 65%", świeże lub schłodzone – kod 02071190 |
124390 |
Na koniec naszej analizy importu mięsa kurcząt brojlerowskich do Polski zostały chyba najciekawsze rzeczy czyli ceny. Poniżej tabele zawierające szczegółowe informacje o cenach importu w poszczególnych kategoriach. Tabele wykonaliśmy dla pierwszych sześciu grup asortymentowych (wartościowo największych) ponieważ te grupy mają największe praktyczne znaczenie. Informacje we wszystkich poniższych tabelach dotyczą oczywiście okresu od początku stycznia do końca lipca 2017 roku.
Kawałki bez kości, zamrożone – kod 02071410 |
||||
---|---|---|---|---|
Cena średnia w € |
Cena najniższa w € |
Cena najwyższa w € |
Mediana w € |
Import w kg |
2,56 |
0,36 |
5,88 |
2,40 |
5279234 |
Komentarz: W powyższej tabeli mediana i średnia arytmetyczna dość dobrze oddają warunki po jakich zawierano transakcje. Najwyższa cena dotyczy pojedynczej, niewielkiej transakcji.
Kawałki bez kości, świeże lub schłodzone – kod 02071310 |
||||
---|---|---|---|---|
Cena średnia w € |
Cena najniższa w € |
Cena najwyższa w € |
Mediana w € |
Import w kg |
1,86 |
0,71 |
8,34 |
2,89 |
5153576 |
Komentarz: Najwyższa cena z tabeli powyżej znów dotyczy mikroskopijnej dostawy, której nie warto brać pod uwagę. Naszym zdaniem, w powyższym asortymencie, rzeczywistość rynkową lepiej oddaje mediana niż średnia arytmetyczna. Na zaniżanie średniej arytmetycznej ceny miały wpływ dostawy z Wielkiej Brytanii (były stosunkowo duże, po cenie poniżej dwóch euro za kilogram). Może to reeksport mięsa z tańszych rejonów świata?
Piersi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071450 |
||||
---|---|---|---|---|
Cena średnia w € |
Cena najniższa w € |
Cena najwyższa w € |
Mediana w € |
Import w kg |
2,97 |
2,07 |
5,99 |
2,98 |
2916759 |
Komentarz: W powyższym asortymencie dostawy zdominowały dwa kraje: Niemcy i Rumunia. Sporadycznie pojawiają się tu Francja i Czechy. Za cenę najwyższą odpowiada mała transakcja z Francji (na marginesie: import z Francji często bywa bardzo drogi, można to uznać za prawidłowość). Komfort analizy daje fakt, że średnia i mediana są niemal tożsame.
Piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350 |
||||
---|---|---|---|---|
Cena średnia w € |
Cena najniższa w € |
Cena najwyższa w € |
Mediana w € |
Import w kg |
3,07 |
2,13 |
14,86 |
3,35 |
552801 |
Komentarz: Wysoka wartość ceny najwyższej to znów zasługa Francuzów (import 57 kg za 847 euro w styczniu tego roku). Przeciętne warunki rynkowe w powyższym przypadku – naszym zdaniem –najlepiej obrazuje średnia arytmetyczna.
Połówki lub ćwiartki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071320 |
||||
---|---|---|---|---|
Cena średnia w € |
Cena najniższa w € |
Cena najwyższa w € |
Mediana w € |
Import w kg |
2,20 |
1,02 |
2,80 |
2,11 |
348644 |
Komentarz: Dwa kraje wyspecjalizowane w dostarczaniu powyższego asortymentu to Niemcy oraz Litwa. Patrząc na transakcje właściwsze wydaje się przyjmowanie mediany jako rynkowego punktu odniesienia.
"Kurczaki 65%", zamrożone – kod 02071290 |
||||
---|---|---|---|---|
Cena średnia w € |
Cena najniższa w € |
Cena najwyższa w € |
Mediana w € |
Import w kg |
4,81 |
0,69 |
7,19 |
4,62 |
92077 |
Komentarz: W powyższym asortymencie szczególnie aktywny był import z Holandii. To jego ceny zawyżają średnią i medianę. Gdyby wyłączyć Holandię to średnia arytmetyczna wyniosłaby 3,45, a mediana 4.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl