2017-10-16
Za pomocą pojęcia indeks glikemiczny klasyfikuje się produkty spożywcze w zależności od tego, w jaki sposób wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi. Znajomość indeksu glikemicznego przydaje się przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę oraz walczącym z nadwagą lub otyłością. Ale powinna być istotna dla wszystkich, którzy chcą prowadzić zdrowy tryb życia.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu.
Rozróżniamy trzy grupy produktów:
IG<50 = produkty o małym IG - te należy wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu
IG 55–70 = produkty o średnim IG - wybieramy je od czasu do czasu
IG >70 = produktu o dużym IG - jemy sporadycznie
Dla zdrowej, zbilansowanej diety powinniśmy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Taki sposób odżywiania zmniejszy ryzyko wystąpienia zawału serca, cukrzycy typu 2, nowotworów oraz pozwoli nam zachować szczupłą sylwetkę.
Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym:
Produkt |
IG |
---|---|
Jajo |
0 |
Ogórek |
15 |
Maliny |
25 |
Marchew surowa |
30 |
Pomidory |
30 |
Biała fasola |
35 |
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl