Informacje

Japonia inwestuje w produkcję jaj w Singapurze

Japonia inwestuje w produkcję jaj w Singapurze

Największy japoński producent jaj Ise Foods Holdings zainwestuje blisko 100 mln USD w budowę fermy jaj w Singapurze. Po ukończeniu projektu w 2026 roku, kompleks produkcyjny zlokalizowany na powierzchni 13 ha  ma produkować rocznie 360 milionów jaj i pięć milionów piskląt. Planowo, rozpoczęcie budowy powinno nastąpić w roku 2022, a poszczególne obiekty mają zostać oddawane do użytku stopniowo od roku 2024. Nowy kapitał inwestycyjny ma pomóc zwiększyć samowystarczalność w produkcji jaj w Singapurze. Obecnie singapurskie fermy odpowiadają za jedynie 28 proc. podaży jaj w kraju. Powoduje to duże uzależnienie od  dostaw zagranicznych. W roku 2020 ponad 70 proc. jaj w Singapurze pochodziło z importu, z ponad dwunastu krajów. Dzięki zaangażowaniu inwestycyjnemu Ise Foods Holdings połowa potrzebnych  jaj będzie produkowana lokalnie. Singapore Food Agency (SFA) uważa, że potrzebne są dalsze działania w kierunku pozyskiwania nowych partnerów do rozwoju lokalnego rynku, co doskonale wpisuje się w prowadzoną przez  singapurskie władze polityką bezpieczeństwa żywnościowego, aby zmniejszyć uzależnienie od żywności importowanej. Singapur importuje ponad 90 proc. swojej żywności z ponad 170 krajów i regionów, co czyni  ten kraj podatnym na wahania na światowym rynku.  Rząd dąży do tego, aby do 2030 roku produkować 30 proc. własnej żywności. Dla przykładu:  w 2018 roku ceny jaj gwałtownie wzrosły po tym, jak Malezja  poinformowała, że kraj ten rozważa ograniczenie lub zatrzymanie eksportu jaj, aby zapewnić wystarczającą podaż dla swojego rynku krajowego. Podobnie negatywne doświadczenia, związane z brakiem ciągłości dostaw żywności i  wzrostem jej cen, nabył Singapuru w okresie pandemii COVID  – 19.