Informacje

Kolejne akwizycje Plukon Food Group

Kolejne akwizycje Plukon Food Group

Holenderska firma  Plukon Food Group wchodzi do gastronomii w Hiszpanii poprzez przejęcie Grupo de Gestion  Empresarial Avicola (VMR). Hiszpański VMR działa w segmencie dostaw dla sprzedawców detalicznych, ale  także w kanale gastronomicznym, wytwarzając produkty drobiarskie pod marką Gallus Gallus (przede wszystkim koncentrując się na rynku w Madrycie). Hiszpański VMR jest również partnerem joint venture  portugalskiego producenta drobiu Grupo Valouro. Wygląda na to, że Plukon aspiruje do bycia jednym z kluczowych graczy na europejskim rynku drobiarskim. Poprzez posiadanie już szóstego kraju produkcyjnego w Europie Holendrzy wyraźnie umocnili swoją pozycję konkurencyjną na Starym Kontynencie. Grupa Plukon obecna jest już w: Holandii, Belgii, Francji, Niemczech i w Polsce. Przypominamy, że wejście Plukon na rynek polski nastąpiło poprzez osiągnięcie porozumienia z firmą  Wyrębski, produkującą świeże i głęboko mrożone produkty drobiowe na rynek gastronomiczny, dla handlu detalicznego i przemysłu spożywczego pod własną marką.