2020-02-10
Holenderska firma Plukon Food Group wchodzi do gastronomii w Hiszpanii poprzez przejęcie Grupo de Gestion Empresarial Avicola (VMR). Hiszpański VMR działa w segmencie dostaw dla sprzedawców detalicznych, ale także w kanale gastronomicznym, wytwarzając produkty drobiarskie pod marką Gallus Gallus (przede wszystkim koncentrując się na rynku w Madrycie). Hiszpański VMR jest również partnerem joint venture portugalskiego producenta drobiu Grupo Valouro. Wygląda na to, że Plukon aspiruje do bycia jednym z kluczowych graczy na europejskim rynku drobiarskim. Poprzez posiadanie już szóstego kraju produkcyjnego w Europie Holendrzy wyraźnie umocnili swoją pozycję konkurencyjną na Starym Kontynencie. Grupa Plukon obecna jest już w: Holandii, Belgii, Francji, Niemczech i w Polsce. Przypominamy, że wejście Plukon na rynek polski nastąpiło poprzez osiągnięcie porozumienia z firmą Wyrębski, produkującą świeże i głęboko mrożone produkty drobiowe na rynek gastronomiczny, dla handlu detalicznego i przemysłu spożywczego pod własną marką.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl