2019-03-07
Brazylijskie drobiarstwo z dnia na dzień odzyskuje siły po kłopotach jakie dotknęły je w 2017 i 2018 roku. Nie tylko powoli zwiększa się eksport do Unii Europejskiej, nie tylko załatwiono sprawę wywozu mięsa na kluczowe dla Brazylii rynki bliskowschodnie, nie tylko zniesiono cła antydumpingowe dla części brazylijskich zakładów w Chinach, ale także zwiększono obecność na nowych rynkach i załatwiono sprawy kontroli weterynaryjnej w zakładach mięsnych. Brazylia zwiększyła liczbę zakładów, które mogą eksportować na perspektywiczny rynek Korei Południowej. Większym sukcesem jest jednak zgoda brazylijskiego rządu na zmianę systemu kontroli weterynaryjnej w zakładach mięsnych i ubojniach. Do tej pory w każdym zakładzie musiał być obecny niezależny inspektor – weterynarz. Teraz prawo ma przerzucić odpowiedzialność za kontrolę na firmy, które same będą odpowiadały za badania mięsa. Ruch ten pozwoli zmniejszyć koszty i zwiększyć efektywność badań. Rządowe sprawdzenia prawidłowości prowadzenia procesów badania mięsa mają odbywać się jedynie losowo. Brazylijscy politycy przyznają, że na nowych regulacjach skorzysta także państwo, które nie nadążało z rozbudową służb kontrolnych za rozwojem drobiarstwa. Nowe przepisy w Brazylii zaczną obowiązywać jeszcze w tym roku.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl