2017-09-28
Naukowy z całego świata pracują nad badaniami potwierdzającymi lecznicze właściwości jaj. Również Polska ma ogromny wkład w tej dziedzinie.
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Akademii Medycznej we Wrocławiu mogą pochwalić się rezultatami badań nad projektem „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (OVOCURA)¹”. Wyniki badań potwierdzają, że jaja mogą zostać wykorzystane nie tylko jako surowiec spożywczy, ale przede wszystkim jako materiał wyjściowy do produkcji nutraceutyków², preparatów biomedycznych, kosmetycznych oraz biosubstancji do utrwalania żywności. Uzyskane w projekcie preparaty biomedyczne mają duże znaczenie odżywcze, wpływają na proces regeneracji organizmu, a także służą do rewitalizacji i prewencji chorób. Przyczynią się do leczenia schorzeń centralnego układu nerwowego, zaburzeń nastroju ( depresja ), chorób układu krążenia oraz układu kostnego. Dlatego Prof. Trziszka – koordynator Projektu Ovocura zachęca do jedzenia jaj, – „Dwa jaja dziennie każdemu dobrze zrobią. Ja sam jem codziennie trzy jaja i bardzo dobrze się czuję, a cholesterol mam w normie”.
Ponadto kanadyjscy uczeni z University of Alberta w Edmonton udowodnili, że jaja posiadają związki obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Wykazali oni, że jaja są bogate w białka, które działają identycznie jak leki obniżające ciśnienie. Zmniejszają więc ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Uczeni wzięli pod lupę jajka gotowane i smażone. Okazało się, że znajduje się w nich kilka rodzajów białek, które działają jak inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE ), czyli podstawowe leki stosowane w nadciśnieniu. Powstają one w naszym organizmie po zjedzeniu jaj, pod wpływem enzymów produkowanych przez układ pokarmowy. Białka te rozszerzają naczynia krwionośne oraz zapobiegają produkcji tzw. białek adhezyjnych, które ułatwiają przyleganie płytek krwi i cholesterolu do ścian tętnic. A przez to obniżają ciśnienie tętnicze.
Natomiast z badań fińskich naukowców z University of Eastern Finland, opublikowanych w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition”³, wynika, że jedzenie czterech jaj tygodniowo potrafi zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. o ponad jedną trzecią. W artykule pt. „Jajka mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy.” można przeczytać o wynikach fińskich badań:
„ Nowsze badania naukowe nie potwierdzały już, że upodobanie do jajek faktycznie podnosi poziom cholesterolu we krwi, a pojawiły się i takie, które właśnie w spożyciu jajek dostrzegały szanse lepszej gospodarki glukozą.
Najnowsze fińskie badania zwyczajów żywieniowych objęły swym zasięgiem ponad 2300 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. W ciągu blisko 20 lat, u 432 z nich zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Okazało się, że spożycie jajek wiązało się jednak ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i niższym poziomem glukozy we krwi.
U mężczyzn, którzy jedli cztery jajka tygodniowo, ryzyko cukrzycy spadało o 37 procent, w porównaniu do tych, którzy pozwalali sobie tygodniowo na jedno jajko.”
Kardioprotekcyjne właściwości jaj zostały przedstawione w trakcie konferencji Experimental Biology w 2013 r. w Bostonie.
„Badania przeprowadzone przez naukowców z Yale University sprawdzało wpływ codziennej konsumpcji jaj na zdrowie kobiet i mężczyzn z chorobą niedokrwienną serca. Badani zostali losowo przydzieleni do dwóch grup: w jednej spożywali śniadanie zawierające dwa jajka, w drugiej – bogato węglowodanowe przez sześć tygodni. U uczestników, którzy jedli jaja nie odnotowano wzrostu stężenia złego cholesterolu i ciśnienia krwi, masy ciała, ani pogorszenia funkcji śródbłonka. Badacze doszli do wniosku, że jajka mogą być częścią zdrowej dla serca diety, nawet u osób z istniejącą chorobą niedokrwienną.
Z kolei badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Connecticut sugeruje, że codzienna konsumpcja jajek może mieć korzystny wpływ na funkcję i skład cholesterolu HDL u osób dorosłych z zespołem metabolicznym. W tym badaniu obserwowano osoby stosujące dietę z ograniczeniem węglowodanów, jednocześnie spożywające trzy jajka dziennie. Po 12 tygodniach zaobserwowano u nich poprawę składu i skuteczności HDL." (źródło: www.pulsmedycyny.pl , 26.04.2013 r.)
¹ Projekt „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (OVOCURA)”, współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, realizowany był w latach 2007–2013. Prace prowadziło konsorcjum Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. W ramach programu badawczo-rozwojowego współpracowano też z podmiotami gospodarczymi, będącymi członkami Klastra NUTRIBIOMED. W projekcie pracowały 233 osoby – 67 pracowników naukowych, 38 doktorantów, 42 studentów oraz 32 pracowników technicznych. Obsługę administracyjną projektu zapewniły 54 osoby. Wartość projektu wyniosła 25 mln zł.
² Nutraceutyki – środki spożywcze łączące w sobie wartości żywieniowe (ang.: nutrition) i cechy środków farmaceutycznych (ang.: pharmaceuticals)
³ American Journal of Clinical Nutrition jest profesjonalnym, najwyżej ocenianym czasopismem zajmującym się problematyką żywienia i dietetyką. Czasopismo to publikuje najnowsze światowe badania podstawowe i kliniczne dotyczące żywienia człowieka w zakresie następujących zagadnień : otyłość, witaminy i minerały, odżywianie a choroby, energia i metabolizm.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl