2021-10-29
Eksport mięsa drobiowego z Polski
Polskie przedsiębiorstwa drobiarskie wyeksportowały w 2020 roku 1 mln 483,8 tys. ton mięsa drobiowego. To oznacza, że zeszłoroczny eksport (liczony wolumenowo) był wyższy od tego z roku 2019 o niespełna 23 tys. ton czyli o około 1,6 proc. Jednak z drugiej strony, jeśli brać pod uwagę wartość sprzedanego mięsa, okazuje się, że polski eksport spadł o ponad 10 proc. do 2 mld 340 mln euro. Głównymi odbiorcami polskiego drobiu w roku 2020 były kraje: Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Holandia, Czechy, Hiszpania.
Import mięsa drobiowego do Polski zjawiskiem marginalnym?
Zdaniem analityków KIPDiP, jedyny moment kiedy miał on jakiekolwiek znaczenie to czas (między innymi rok 2019) kiedy Ukraina miała „patent” na bezcłowy wywóz za pomocą tricku z „filetem z kością”. Ten wpływ i tak jednak był przeceniany. Po zamknięciu tej możliwości import drastycznie spadł. Z samej Ukrainy przywóz zmalał w 2020 roku, z 27,2 tys. ton w roku 2019 do 5,5 tys. ton w roku 2020 (-80 proc. r/r). Ogółem import mięsa drobiowego do Polski w roku 2020 wyniósł 59,7 tys. ton wobec 88,3 tys. ton w roku 2019 (-32,0 proc. r/r).
Szersze analizy na ten i podobne tematy dostępne są w cotygodniowych wydaniach Poultry Insidera.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl