Informacje

Poultry Insider, wydanie z 13 lutego 2023

Poultry Insider, wydanie z 13 lutego 2023

W najnowszym Poultry Insiderze staramy się oszacować bieżącą produkcję drobiarską w Europie. Przykładowo, bieżący potencjał produkcji jaj jest obecnie na Starym Kontynencie (postrzeganym wraz z Turcją) o niemal dziewięć procent mniejszy niż rok temu o tej porze. Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka. Najważniejszy to grypa ptaków i ograniczenia związane z wirusem. Druga przyczyna w hierarchii to wzrost cen pasz, który miał miejsce w 2022 roku i pozostawił sporo niepewności. Trzeci powód to koszty energii, a co za tym idzie obawy producentów jaj o rentowność produkcji. Do tych trzech głównych przyczyn wstrzemięźliwości producentów w odnawianiu i powiększaniu stad można także dodać kilka pomniejszych. Wśród nich na pierwszy plan wysuwa się inflacja. Ważna jest jednak także niestabilność sytuacji po COVID-19.  Pewne znaczenie mają jednak także trendy konsumenckie i procesy zachodzące wewnątrz społeczeństw (aktywizm pro zwierzęcy i jego wpływ na politykę oraz kreowanie modnych postaw). Co dzieje się w innych sektorach produkcji drobiarskiej? O tym piszemy w naszym biuletynie analitycznym.

Poultry Insider to także ważne wiadomości drobiarskie ze świata oraz komentarze dotyczące sytuacji na najważniejszych rynkach.

Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.