Informacje

Poultry Insider, wydanie z 19 kwietnia 2022

Poultry Insider, wydanie z 19 kwietnia 2022

W najnowszym wydaniu Poultry Insidera publikujemy raport dotyczący eksportu mięsa drobiowego z naszego kraju. W okresie pierwszych dwóch miesięcy eksport mięsa drobiowego z Polski, liczony przychodami w euro wzrósł aż o ponad 32 procent. Jednak w tym samym czasie ilość wywiezionego mięsa spadła o niemal sześć procent. Cały czas mięso drobiowe wywożone z Polski  bardzo mocno drożeje. Średnia cena kilograma mięsa opuszczającego nasz kraj wzrosła w lutym (podobnie jak to było w styczniu) aż o ponad 40 procent rok do roku oraz o ponad 10 procent porównując ze styczniem tego roku. Średnia cena eksportowanego kilograma mięsa drobiowego w lutym wyniosła aż 2 euro i 26 centów. To bardzo dużo biorąc pod uwagę, że średnia cena z ostatnich dwunastu miesięcy wynosi 1 euro i 61 centów.

Najnowszy biuletyn analityczny KIPDiP przynosi także raport poświęcony inwestycjom w alternatywne systemy chowu kur niosek w państwach unijnych.

Poultry Insider to - tradycyjnie – także najnowsze informacje drobiarskie ze świata oraz komentarze do sytuacji na rynku skupu żywca kurcząt rzeźnych oraz rynku skupu jaj spożywczych.

Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.