Informacje

Poultry Insider, wydanie z 22 marca 2021

Poultry Insider, wydanie z 22 marca 2021

Produkcja mięsa drobiowego, w 2020 roku w naszym kraju, finalnie, wzrosła o niemal 4 procent. Z istotnych producentów europejskich (tych z pierwszej dziesiątki) nikt nawet nie zbliżył się do takiego wyniku. Czy to powód do radości, czy może zmartwień pokaże czas. Dla tak dobrych wyników produkcyjnych w Polsce bardzo istotne znaczenie miał grudzień. W tym właśnie miesiącu przyszedł silny impuls w postaci grypy ptaków na Ukrainie i zamknięcia dla tamtejszych dostaw rynków unijnych. Polskie drobiarstwo szybko zastąpiło naszych wschodnich sąsiadów. Więcej o produkcji mięsa drobiowego w Polsce i innych krajach UE piszemy w najnowszym Poultry Insiderze.

W naszym narzędziu analitycznym znajduje się także raport dotyczący dostaw jaj i ich przetworów w roku 2020 z Ukrainy do UE. Ukraina ubiegłym roku nadał była liderem w unijnym imporcie (54,8 proc. udział), a ubiegłoroczny poziom przywozu był na wyższym poziomie niż w roku 2019. W minionym roku ukraińskie firmy sprzedały unijnym importerom 13,5 tys. ton jaj i produktów jajecznych, co oznacza wzrost o 6,5 proc. r/r. Wielkościowo ukraiński eksport w roku 2020 był prawie tak samo duży jak w rekordowym roku 2016.

W Poultry Insiderze zawarliśmy także – naszym zdaniem – najistotniejsze informacje drobiarskie ze świata, a także bieżące komentarze rynkowe.

Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.