Informacje

Poultry Insider, wydanie z 23 maja 2022

Poultry Insider, wydanie z 23 maja 2022

Jeśli wstępne dane, którymi dysponujemy nie zawierają przekłamań, to marzec był wyjątkowo dobry jeśli chodzi o eksport mięsa drobiowego z Polski. Wzrost eksportu, liczony w tonach, do poprzedzającego miesiąca, do lutego 2022, wynosił aż 20 proc., a spadek do marca 2021 wynosił jedynie kosmetyczne 2 proc. Nie ma też najmniejszych wątpliwości, że to eksport był kołem zamachowym podwyżek, które miały miejsce w skupach żywca. Cena kilograma żywca brojlerów kurzych podskoczyła przecież właśnie w marcu. Między połową lutego, a końcem marca ceny płacone za kilogram żywca kurcząt rzeźnych poszły w górę o dwa złote (z poziomu około 4,8 zł/kg do poziomu około 6,8 zł/kg; na tak zwanym „wolnym rynku”). Co jeszcze można wyczytać z danych o polskim eksporcie mięsa drobiowego? Piszemy o tym w najnowszym wydaniu Poultry Insidera.

W kolejnym raporcie prezentujemy dane o wymianie handlowej pomiędzy krajami UE a brytyjskimi importerami. O tym, jakie nastroje wśród brytyjskich producentów wywołuje przywóz produktów drobiarskich z UE donosimy w dzisiejszej publikacji PI.

Nasz biuletyn analityczny zawiera także tradycyjne komentarze do sytuacji na rynku skupu żywca kurcząt rzeźnych oraz rynku jaj. W obu tych przypadkach odnotowujemy pewne osłabienie. Dlaczego tak jest i co może z tego wyniknąć piszemy w naszych przewidywaniach rynkowych. Poultry Insider przynosi także garść drobiarskich informacji ze świata.

Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.