2022-10-31
Eksport mięsa drobiowego z Unii Europejskiej systematycznie maleje. Import mięsa drobiowego do Wspólnoty systematycznie rośnie. To zjawisko jest istotne już nie tylko z procentowego punktu widzenia. Porównując rok 2022 do 2021 można zauważyć, że przywóz do UE wzrósł o 105 tys. ton, a wywóz zmalał w tym samym czasie o 138 tys. ton. To zły znak dla polskiego drobiarstwa. Dlaczego? O tym piszemy w najnowszym wydaniu Poultry Insidera.
W naszym biuletynie analitycznym zajmujemy się także potencjalnymi scenariuszami rozwoju wypadków na rynkach: skupu żywca kurcząt rzeźnych oraz skupu jaj. Tradycyjnie prezentujemy także wybrane przez nas drobiarskie doniesienia ze świata.
Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl