2023-02-16
Zgodnie z szacunkami Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) produkcja mięsa drobiowego w Stanach Zjednoczonych w 2022 roku wzrosła, mimo największej w historii epizoocji grypy ptaków. Analitycy USDA prognozują, że mięsa drobiowego obejmującego wszystkie gatunki drobiu wyprodukowano w Stanach Zjednoczonych w roku 2022 o 3 proc. więcej niż w roku 2021. Stało się tak ze względu na wzrost produkcji mięsa kurcząt rzeźnych, który zwiększył się o cztery procent rok do roku. Powodem wzrostu produkcji mięsa brojlerów kurzych było przede wszystkim zwiększenie masy przeciętnego ptaka oraz przyspieszenie pracy linii ubojowych. Jednocześnie analitycy USDA zauważają, że o 3 proc. spadła produkcja mięsa indyczego
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl