Informacje

Przyszłość „mięsa” z laboratorium

Przyszłość „mięsa” z laboratorium

Amerykański Sekretarz do spraw Rolnictwa, Sonny Predue wspólnie z szefem amerykańskiego regulatora rynku farmaceutycznego FDA ( Food and Drug Administration) ogłosił, że pod koniec października dojdzie do spotkania obu instytucji, na którym będą dyskutowane możliwe do zidentyfikowania ryzyka związane z laboratoryjną hodowlą komórek pozyskanych od drobiu. Oprócz spraw bezpieczeństwa mają być także  dyskutowane kwestie oznaczeń i etykietowania „mięsa” produkowanego metodami laboratoryjnymi. Przypomnijmy, że przed miesiącem  amerykańskie organizacje drobiarskie wspierane przez innych producentów mięsa wysłały list do prezydenta USA Donalda Trumpa. W piśmie branża  wraziła niepokój  związany z  rosnącą obecnością na rynku „mięsa” produkowanego w laboratoriach.  Podpisani pod listem do  Trumpa producenci tradycyjnego mięsa domagali się, aby „mięso” wyprodukowane w laboratorium nie mogło  być etykietowane jako „mięso” albo jako „drób” gdyż może to wprowadzać w błąd konsumentów albo  przekazywać mylącą informację o prawdziwej naturze produktu. Amerykańska branża mięsna domagała się  także, aby nadzór nad produkcją „mięsa” w laboratoriach miał USDA czyli amerykański departament rolnictwa jako najbardziej kompetentna instytucja dbającą o bezpieczeństwo konsumentów w odniesieniu do żywności. O nadzór nad nowym obszarem z USDA konkuruje FDA czyli amerykańska agencja zajmująca się regulacją rynku farmaceutycznego.