Handel zagraniczny - Jaja

Przywóz jaj i przetworów do UE – zyskuje Ukraina

Przywóz jaj i przetworów do UE – zyskuje Ukraina

Sprawdzają się wcześniejsze przewidywania, że unijny przywóz jaj w skorupkach i przetworów z krajów trzecich w 2018 roku będzie pozostawał w trendzie wzrostowym.  Statystyki za pierwsze półrocze tego roku wyraźnie wskazują na kontynuację dużo wyższych zamówień towarów jajecznych przez europejskie firmy. W tym okresie sprzedaż na rynek UE w ujęciu wolumenowym wyniosła 17 284 ton jaj i przetworów łącznie, czyli aż o 114% więcej r/r/. Nadal, tak jak już wcześniej zauważyliśmy, dynamiczny wzrost przywozu nie dotyczy już tylko produktów przetwórstwa, ale także jaj w skorupkach, w których to imporcie odnotowano wzrost o 274 procent do 3 543 ton.

Kto zyskuje, a kto przegrywa?

Sądzimy, że podobnie rynek będzie reagował w najbliższych miesiącach, a motorem napędowym będzie Ukraina, która obecnie jest liderem w sprzedaży eksportowej we Wspólnocie. W przeciągu sześciu miesięcy roku 2018 eksporterzy ze Wschodu dostarczyli 7 829 ton jaj w skorupkach i przetworów, zwiększając swój udział w unijnym przywozie ogółem do 45 procent.

Eksporter

2016                 % udział

tony

2017                 % udział

tony

I – VI 2018       % udział

tony

% zmiana r/r

Ukraina

8 043                46,9%

2 938                13,1%

7 829                    45,3%

+++

Stany Zjednoczone

3 450                20,1%

11 558              51,7%

4 899                    28,3%

+0%

Argentyna

1 864                10,9%

2 921                13,1%

1 698                     9,8%

+81%

Albania

824                      4,8%

1 326                  5,9%

909                    5,3%

+79%

Japonia

26 

193

597                        3,5%

+++

Macedonia

4

674

325                        1,9%

+++

Pozostałe

2 930                17,1%

2 733                12,2%

1 027                     5,9%

-

UE

17 140                -11%

22 341               +30%

17 284             +114,4%

-

 

Już od pewnego czasu za istotną obserwację w handlu z krajami trzecimi, uznaliśmy fakt, że „ostro hamuje” przywóz proszku jajecznego ze Stanów Zjednoczonych (patrz wykres poniżej). Przy czym równolegle rosną dostawy pozostałych amerykańskich towarów do UE. Nie oznacza to jednak, że zmalał popyt importowy na suszone przetwory we Wspólnocie – po prostu zainteresowani zmienili dostawców. Uwaga - dane zestawione na pierwszym z wykresów mówią o 95 procentowym wzroście przywozu przetworów z całych jaj do UE w pierwszym półroczu tego roku do 10 508 ton (z tego 96 procent stanowią suszone przetwory). Kto zatem uzupełnił lukę podażową? W największym stopniu Ukraina i Argentyna. Kontrakty handlowe z USA pokrywały tylko około jedną trzecią dostaw proszku do Wspólnoty w okresie styczeń – czerwiec roku 2018.  Jesteśmy, zatem skłonni uznać za słuszne nasze dotychczasowe spekulacje, że bezkonkurencyjni  od lat Amerykanie mają    problemy    z     przewagą       cenową i logistyczną ukraińskich eksporterów, przede wszystkim w handlu proszkiem jajecznym. Konkluzja ta znajduje uzasadnienie w statystykach celnych. Z punktu widzenia amerykańskich firm może się to okazać istotny problem, bowiem jest to ich flagowy produkt eksportowy. Według szacunków, wolumenowy udział proszku jajecznego w całościowej sprzedaży eksportowej Amerykanów do Unii Europejskiej osiągał do tej pory przedział wartości 70-80 procent. Z jednej strony mamy świadomość, że gwałtowne wzrosty i spadki w handlu ze Stanami Zjednoczonymi są pochodną niezależnych zdarzeń na rynkach światowych (wymiana klatek, salmonella, grypa ptaków czy ostatnio fipronil) i można byłoby uznać, że korekta dostaw z USA to osiąganie poziomu równowagi w momencie odbudowy stad „po fipronilu” w Europie.  Z drugiej jednak strony, mamy agresywną strategię rozwoju sprzedaży zagranicznej Ukrainy celowaną na rynek UE. Spekulujemy, zatem, że w dłuższej perspektywie zachodzące zmiany mogą być o tyle bardziej niebezpieczne, niż na przykład gwałtowne wzrosty dostaw ze Stanów Zjednoczonych z powodu losowych zdarzeń, ponieważ celem ukraińskiej polityki eksportowej jest zbudowanie mocnej pozycji konkurencyjnej na rynku unijnym.

Kto sprowadza najwięcej towarów?

Liderem w imporcie przetworów z państw trzecich są duńskie przedsiębiorstwa. Dania to najważniejszy klient dla ukraińskich graczy. W pierwszym półroczu 2018 roku kraj ten sprowadził 6 291 ton jaj i przetworów (+34% r/r), czyli miał 36 procentowy udział w przywozie UE ogółem. Przedmiotem handlu był głównie proszek jajeczny, którego zakupiono łącznie 5 526 ton – czyli za ponad połowę (55%) dostaw proszku z państw trzecich na rynek UE odpowiedzialna jest Dania. Częściej niż w ubiegłym roku, w różnorodny asortyment jajeczny zaopatrywały się również niemieckie firmy – importując łącznie 1 171 ton (+56%). Za największą sensację uważamy jednak działania Włochów. W ubiegłym roku praktycznie Włosi nie zawierali transakcji na przywóz z krajów trzecich, w tym roku stali się drugim po Danii importerem. Przez sześć miesięcy tego roku zakupili 4 258 ton jaj i przetworów – w tym dominował proszek jajeczny (74% udział – 3 151 ton).  Warto też zwrócić uwagę na to, gdzie trafiają zwiększone przesyłki jaj w skorupkach. Kluczowa jest Łotwa (1 604 ton) i Grecja (998 ton). Sądzimy, że w przypadku Łotwy jest to związane ze ścisłą współpracą z Ukrainą, z uwagi na spółki handlowe działające na Łotwie, w których udziały posiada jedno z ukraińskich przedsiębiorstw.