Informacje

Rekordowe ceny jaj w USA: winna nie tylko HPAI

Rekordowe ceny jaj w USA: winna nie tylko HPAI

W wyniku dużej redukcji pogłowia kur niosek w Stanach Zjednoczonych ceny jaj konsumpcyjnych notują gwałtowne wzrosty. Amerykańscy konsumenci są zaniepokojeni nie tylko podwyżkami popularnego produktu codziennej diety, ale obawiają się także trudności w utrzymaniu ciągłości dostaw do sklepów detalicznych. W ostatnich tygodniach liczba przypadków H5N1 wzrosła, co oznacza, że ​​podaż jaj w USA będzie nadal ograniczana.

Rosnąca liczba przypadków grypy ptaków na fermach zajmujących się produkcją jaj spowodowała, że już w okresie jesienno – zimowym 2024 roku ceny były bardzo wysokie, a w ostatnich kilku tygodniach ceny jaj ustanowiły rekordowe poziomy. Znaczne ograniczenie zaplecza produkcyjnego wyrażonego liczbą kur utrzymywanych na fermach w minionym roku i obecna fala zakażeń od początku 2025 roku pozwala przyjąć założenie, że w krótkiej perspektywie czasu nie należy spodziewać się diametralnej poprawy sytuacji.

Według Datasembly, jaja osiągnęły najwyższą cenę od stycznia 2023 roku. Analitycy USDA potwierdzają, że ceny hurtowe przekroczyły rekordowe poziomy ustanowione w grudniu 2022 roku, kiedy ogniska HPAI miały podobny wpływ na rynek. Na początku stycznia 2025 roku hurtowe ceny jaj w Kalifornii wyniosły prawie 9 USD za tuzin. Według USDA Agricultural Marketing Service (AMS), cena hurtowa kartonu dużych jaj na rynku nowojorskim wzrosła do 6,06 USD za tuzin.

Od początku stycznia 2025 roku z powodu HPAI straty w pogłowiu kur nieśnych wyniosły ponad 3 miliony sztuk, co oznacza, że silny trend wzrostu zakażeń obserwowany w poprzednim miesiącu jest kontynuowany. Z analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz wynika, że w grudniu 2024 roku wirus grypy ptaków doprowadził do redukcji zaplecza produkcyjnego jaj konsumpcyjnych w USA o blisko 14 milionów kur niosek. Łącznie, biorąc pod uwagę ogniska występujące od października minionego roku, amerykański rynek jaj poniósł straty w pogłowiu kur niosek w wysokości około 24 milionów sztuk. W całym 2024 roku  w walce z HPAI Amerykanie stracili ponad 40 milionów kur.

Wyższe ceny jaj spowodowane są ograniczeniem podaży jaj z powodu strat w pogłowiu towarowych kur niosek poniesionych w związku z walką z HPAI, jednak amerykańscy analitycy zwracają również uwagę na wpływ innych czynników takich jak wzrost kosztów prowadzenia działalności gospodarczej w ostatnich latach i zmiany prawne w poszczególnych stanach w zakresie polityki dobrostanowej. Niektóre stany, takie jak Kalifornia, są szczególnie dotknięte kryzysem jajecznym z powodu  ustawodawstwa stanowego, które wprowadza ograniczenia w sposobach produkcji jaj i zakazuje sprzedaży jaj pochodzących od kur utrzymywanych w systemie klatkowym. W związku z tym, biorąc pod uwagę fakt, że wirus ograniczył liczbę stad kur w stanie Kalifornia, a w całych Stanach Zjednoczonych nadal dominuje produkcja jaj klatkowych, kalifornijski rynek mając do czynienia z mniejszą liczbą dostawców i gospodarstw stoi przed poważnym wyzwaniem zaspokojenia popytu na jaja bezklatkowe. - zauważają analitycy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.