2017-10-24
Analiza danych za ostatnie lata obrazuje dynamiczne zmiany w handlu zagranicznym produktami przetwórstwa jaj, zarówno w ujęciu wolumenu, jak i kierunków geograficznych dystrybucji. Wieloletnie inwestycje oraz modernizowanie przetwórstwa w Polsce przyczyniły się do rozwoju innowacyjnych zakładów przemysłu jajczarskiego, jak i powstanie nowych przetwórni w 2016 r. Wieloletnie badania eksperckie wskazują, że istotną rolę w funkcjonowaniu rynku jaj pełni właściwy udział przetwórstwa jaj w zagospodarowywaniu krajowej produkcji. Jest to istotne kryterium, zwłaszcza w sytuacji pojawienia się nagłych czynników zagrożenia destabilizujących relacje podażowo – popytowe.
Rok 2016 r. charakteryzował się wysoką dynamiką (+29,4%) eksportu produktów jajecznych z grupy CN 0408, do których zaliczamy płynne i suszone przetwory z całych jaj i żółtek. Przedmiotem wysyłek za granicę były głównie świeże produkty jajeczne z całych jaj (81% wolumenu eksportu) i płynne żółtka jaj (11% wolumenu eksportu). W ujęciu rocznym, w 2017 należy się spodziewać dalszego wzrostu wolumenu sprzedaży na rynkach zagranicznych, do czego w największym stopniu przyczyni się eksport świeżych przetworów z całych jaj bez skorupek.
Odmienne zjawiska obserwujemy w handlu albuminami – w skali 2016 roku – eksport zmniejszył się o blisko jedną trzecią. Za prawie 90% wywozu odpowiada albumina w postaci niesuszonej. Należy zauważyć, że w pierwszej połowie 2017 r. nastąpiło ożywienie zainteresowania dla tego rodzaju asortymentu – zarówno albumin suszonych i niesuszonych. W efekcie, wyniki sprzedaży albumin w okresie styczeń – czerwiec 2017 poprawiły się w stosunku do pierwszej połowy 2016 r. (+11,5%) - wartość eksportu w ujęciu ilościowym wyniosła 3 726 ton. Prawie 80% całego wolumenu eksportu albumin trafiło do Holandii i Szwecji. Przy tej kategorii przetworów, nabiera znaczenia możliwość zaistnienia na rynkach krajów trzecich – od lutego do maja 2017 r. realizowane były wysyłki suszonych albumin do Japonii (łącznie w okresie czterech miesięcy 111 ton). Japonia jest największym rynkiem zbytu dla eksporterów z całej Unii Europejskiej, a przedmiotem handlu są głównie albuminy (ponad 90% asortymentu).
(Wolumen wyrażony w kilogramach)
Produkty jajeczne Grupa CN 0408* |
Rok 2015 |
Rok 2016 |
% zmiana 2016/2015 |
I - VI 2016 |
I - VI 2017 r. |
% zmiana I-VI 2017/2016 |
04081180 |
565 779 |
814 216 |
+ 43,9 |
456 017 |
300 216 |
- 34,2 |
04081981 |
2 552 520 |
2 812 867 |
+ 10,2 |
1 561 551 |
1 288 107 |
-17,5 |
04081989 |
3 348 |
37 634 |
+ 1024,1 |
23 964 |
32 677 |
+ 36,4 |
04089180 |
960 987 |
1 213 836 |
+ 26,3 |
573 555 |
378 528 |
- 34,0 |
04089980 |
16 391 522 |
21 622 446 |
+ 31,9 |
10 746 117 |
12 285 088 |
+14,3 |
04089120 |
- |
25 |
- |
- |
- |
- |
suma CN 0408 |
20 474 156 |
26 501 024 |
+ 29,4 |
13 361 204 |
14 284 616 |
+ 6,9 |
Przedstawiona niżej siódemka państw unijnych stanowi aktualnie główne kanały dystrybucji produktów jajecznych z grupy CN 0408 – w pierwszej połowie tego roku trafiło na ich rynki ponad 90% całkowitego wolumenu eksportu.
*Szczegółowe wyjaśnienia kodów CN zgodnie z Taryfą Celną dla grupy 0408:
CN 04081981 - Żółtka jaj ptasich, nawet słodzone, nadające się do spożycia przez ludzi, ciekłe;
CN 04081180 -Żółtka jaj ptasich suszone, nadające się do spożycia przez ludzi;
CN 04081989 - Żółtka jaj ptasich, nawet słodzone., nadające się do spożycia przez ludzi, w innej postaci niż ciekła, włącznie z zamrożonymi;
CN 04089120 - Jaja ptasie bez skorupek suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
CN 04089180 - Jaja ptasie bez skorupek suszone, nadające się do spożycia przez ludzi;
CN 04089980 - Jaja ptasie bez skorupek, świeże, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nadające się do spożycia przez ludzi.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl