Analizy, komentarze, prognozy

Rozwój przetwórstwa jaj w Polsce

Rozwój przetwórstwa jaj w Polsce

Analiza danych za ostatnie lata obrazuje dynamiczne zmiany w handlu zagranicznym produktami przetwórstwa jaj, zarówno w ujęciu wolumenu, jak i kierunków geograficznych dystrybucji. Wieloletnie inwestycje oraz modernizowanie przetwórstwa w Polsce przyczyniły się do rozwoju innowacyjnych zakładów przemysłu jajczarskiego, jak i powstanie nowych przetwórni w 2016 r. Wieloletnie badania eksperckie wskazują, że istotną rolę w funkcjonowaniu rynku jaj pełni właściwy udział przetwórstwa jaj w zagospodarowywaniu krajowej produkcji. Jest to istotne kryterium, zwłaszcza w sytuacji pojawienia się nagłych czynników zagrożenia destabilizujących relacje podażowo – popytowe.

Rok 2016 r. charakteryzował się wysoką dynamiką (+29,4%) eksportu produktów jajecznych z grupy CN 0408, do których zaliczamy płynne i suszone przetwory z całych jaj i żółtek. Przedmiotem wysyłek za granicę były głównie świeże produkty jajeczne z całych jaj (81% wolumenu eksportu) i płynne żółtka jaj (11% wolumenu eksportu). W ujęciu rocznym, w 2017 należy się spodziewać dalszego wzrostu wolumenu sprzedaży na rynkach zagranicznych, do czego w największym stopniu przyczyni się eksport świeżych przetworów z całych jaj bez skorupek.

Odmienne zjawiska obserwujemy w handlu albuminami – w skali 2016 roku – eksport zmniejszył się o blisko jedną trzecią. Za prawie 90% wywozu odpowiada albumina w postaci niesuszonej. Należy zauważyć, że w pierwszej połowie 2017 r. nastąpiło ożywienie zainteresowania dla tego rodzaju asortymentu – zarówno albumin suszonych i niesuszonych. W efekcie, wyniki sprzedaży albumin w okresie styczeń – czerwiec 2017 poprawiły się w stosunku do pierwszej połowy 2016 r. (+11,5%) - wartość eksportu w ujęciu ilościowym wyniosła 3 726 ton.  Prawie 80% całego wolumenu eksportu albumin trafiło do Holandii i Szwecji. Przy tej kategorii przetworów, nabiera znaczenia możliwość zaistnienia na rynkach krajów trzecich – od lutego do maja 2017 r. realizowane były wysyłki suszonych albumin do Japonii (łącznie w okresie czterech miesięcy 111 ton). Japonia jest największym rynkiem zbytu dla eksporterów z całej Unii Europejskiej, a przedmiotem handlu są głównie albuminy (ponad 90% asortymentu).

(Wolumen wyrażony w kilogramach)

Produkty jajeczne

Grupa CN 0408*

Rok 2015

Rok 2016

% zmiana

2016/2015

I - VI 2016

I - VI 2017 r.

% zmiana I-VI 2017/2016

04081180

565 779

814 216

+ 43,9

456 017

300 216

- 34,2

04081981

2 552 520

2 812 867

+ 10,2

1 561 551

1 288 107

-17,5

04081989

3 348

37 634

+ 1024,1

23 964

32 677

+ 36,4

04089180

960 987

1 213 836

+ 26,3

573 555

378 528

- 34,0

04089980

16 391 522

21 622 446

+ 31,9

10 746 117

12 285 088

+14,3

04089120

-

25

-

-

-

-

suma CN 0408

20 474 156

26 501 024

+ 29,4

13 361 204

14 284 616

+ 6,9

 

Przedstawiona niżej siódemka państw unijnych stanowi aktualnie główne kanały dystrybucji produktów jajecznych z grupy CN 0408 – w pierwszej połowie tego roku trafiło na ich rynki ponad 90% całkowitego wolumenu eksportu.

*Szczegółowe wyjaśnienia kodów CN zgodnie z Taryfą Celną dla grupy 0408:
CN 04081981 - Żółtka jaj ptasich, nawet słodzone, nadające się do spożycia przez ludzi, ciekłe;
CN 04081180 -Żółtka jaj ptasich suszone, nadające się do spożycia przez ludzi;
CN 04081989 - Żółtka jaj ptasich, nawet słodzone., nadające się do spożycia przez ludzi, w innej postaci niż ciekła, włącznie z zamrożonymi;
CN 04089120 - Jaja ptasie bez skorupek suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
CN 04089180 - Jaja ptasie bez skorupek suszone, nadające się do spożycia przez ludzi;
CN 04089980 - Jaja ptasie bez skorupek, świeże, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nadające się do spożycia przez ludzi.