Informacje

Światowy Dzień Jaja 2024: świętuj korzyści płynące z jaj

Światowy Dzień Jaja 2024: świętuj korzyści płynące z jaj

W piątek 11 października miłośnicy jajek na całym świecie świętują moc jaja i wszystkie jego wartości odżywcze i środowiskowe. Coroczne wydarzenie honoruje bardzo pożywne i niezwykle wszechstronne jajko, podkreślając szeroką gamę wyjątkowych korzyści, jakie przynosi ludziom w każdym wieku. Globalne wydarzenie, obchodzone co roku w drugi piątek października, zaprasza wszystkich do uhonorowania wyjątkowego wkładu, jaki jajka wnoszą we wspieranie ludzi na całym świecie.

Dzięki szerokiej gamie składników odżywczych, jaja są zdrową, pożywną i przystępną cenowo częścią diety dla ludzi na wszystkich etapach życia, w tym rosnących nastolatków, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych i niemowląt, szczególnie tych z obszarów wrażliwych żywieniowo.

Korzyści zdrowotne jajek są ogromne. Zawierają 13 niezbędnych składników odżywczych, w tym cholinę, która wspomaga rozwój mózgu płodu; witamina B12 i żelazo dla wzrostu dziecka i ogólnej funkcji mózgu oraz jod, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymuje zdrową skórę.

Ta unikalna gama cech oznacza, że ​​jajka są idealnym wyborem dla wszystkich różnych stylów życia i w każdym wieku, od sportowców po naukowców.

Wraz z ich wartością odżywczą, jaja są najbardziej zrównoważonym dla środowiska i przystępnym cenowo białkiem pochodzenia zwierzęcego, które pomaga wspierać rodziny na całym świecie, a także samą planetę.

Światowy Dzień Jaja to promocja spożywania jaj, organizowana od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission).