2025-10-09
W piątek 10 października 2025 roku miłośnicy jajek na całym świecie świętują potęgę jajek i wszystkie ich wartości odżywcze i środowiskowe. Coroczne wydarzenie honoruje bardzo pożywne i niezwykle wszechstronne jajko, podkreślając szeroką gamę wyjątkowych korzyści, jakie przynosi ludziom w każdym wieku. Globalne wydarzenie, obchodzone co roku w drugi piątek października, zaprasza wszystkich do uhonorowania wyjątkowego wkładu, jaki jajka wnoszą we wspieranie ludzi na całym świecie.
Dzięki szerokiej gamie składników odżywczych, jaja są zdrową, pożywną i przystępną cenowo częścią diety dla ludzi na wszystkich etapach życia, w tym rosnących nastolatków, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych i niemowląt, szczególnie tych z obszarów wrażliwych żywieniowo.
Korzyści zdrowotne jajek są ogromne. Zawierają 13 niezbędnych składników odżywczych, w tym cholinę, która wspomaga rozwój mózgu płodu; witamina B12 i żelazo dla wzrostu dziecka i ogólnej funkcji mózgu; oraz jod, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymuje zdrową skórę.
Ta unikalna gama cech oznacza, że jajka są idealnym wyborem dla wszystkich różnych stylów życia iw każdym wieku, od sportowców po naukowców.
Wraz z ich wartością odżywczą, jaja są najbardziej zrównoważonym dla środowiska i przystępnym cenowo białkiem pochodzenia zwierzęcego, które pomaga wspierać rodziny na całym świecie, a także samą planetę.
W tym roku producenci jaj stolicą polskiego drobiarstwa zamierzają uczynić Środę Wielkopolską gdzie odbędzie się polska edycja Światowego Dnia Jaja. W piątek, 10 października, dojdzie tam do spotkania polskich producentów jaj. Mają oni omawiać strategiczne wyzwania dla polskiego rynku jaj. Branża jajeczna podkreśla jednak, że dużo ważniejsze będzie świętowanie ze wszystkimi, którzy zechcą tego dnia odwiedzić Środę Wielkopolską. W planach są spotkania kulinarne, darmowe degustacje, konkursy, rodzinne zabawy i wydarzenia sportowe.
Światowy Dzień Jaja to promocja spożywania jaj, organizowana od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest World Egg Organisation.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl