2020-04-06
Niedawno informowaliśmy, że Tajlandia wprowadziła zakaz sprzedaży eksportowej jaj konsumpcyjnych – począwszy od 26 marca. Decyzja ta została podjęta przez tajlandzkie władze ponieważ na rynku wewnętrznym zaczęło brakować jaj, a w efekcie wzmożonego popytu gwałtownie zaczęły wzrastać ich ceny. Zjawisko to wywołały zwiększone zakupy konsumentów w wyniku epidemii koronawirusa. Ministerstwo Handlu w Tajlandii postanowiło wydłużyć obowiązujący zakaz o kolejne 30 dni, ponieważ nadal obserwuje się deficyt jaj na rynku krajowym. Jak zapowiadają władze, restrykcje zostaną zniesione jeśli rynek osiągnie równowagę podaży i popytu. Według rządowych statystyk, w Tajlandii każdego dnia wytwarza się 41 milionów jaj kurzych, a na eksport przeznaczano milion jaj w przeliczeniu na jeden dzień.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl