Informacje

Ukraina naciska UE na wznowienie eksportu drobiu

Ukraina naciska UE na wznowienie eksportu drobiu

Producenci drobiu na Ukrainie twierdzą, że Komisja Europejska powinna wznowić import ukraińskich kurczaków z obszarów uznanych za wolne od HPAI. Delegacja z Ukrainy prowadzi negocjacje z unijnymi urzędnikami w zakresie wprowadzonego przez Unię Europejską zakazu przywozu mięsa drobiowego z całego terytorium Ukrainy na teren państw unijnych. Ukraina oczekuje, że władze unijne dokonają przeglądu nałożonych ograniczeń i wydadzą pozytywną decyzję o wstrzymaniu importu ukraińskiego mięsa jedynie z relatywnie niewielkiego obszaru wokół ogniska wirusa czyli uznając regionalizację. Przedstawiciele firm drobiarskich twierdzą, że ukraińskie władze weterynaryjne podjęły wszelkie możliwe kroki zmierzające do ponownego otwarcia rynku UE i osiągnięcia porozumienia w sprawie uznania zasad podziału na strefy, czyli regionalizacji, która nie została jeszcze oficjalnie ratyfikowana. Przypominamy, że Unia zawiesiła import mięsa z całej Ukrainy, gdy  20 stycznia 2020 roku ukraińskie służby zgłosiły do OIE ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków w gospodarstwie położonym w  obwodzie winnickim na Ukrainie.

Ukraińska firma MHP, od dnia 23 stycznia 2020 roku, zaprzestała eksportu mięsa drobiowego z zakładów posiadających zezwolenia Komisji Europejskiej na sprzedaż drobiu na rynek wspólnotowy. Firma MHP oświadczyła, że kontynuuje działalność na normalnych warunkach i działa zgodnie z przyjęta strategią dywersyfikacji eksportu sprzedając towar na rynku lokalnym oraz na rynki eksportowe, które nie zastosowały ograniczeń handlowych. MHP jest liderem w produkcji drobiu na Ukrainie i największym ukraińskim eksporterem kurczaków do UE. Firma MHP ma również swoje zakłady w Holandii i na Słowacji, a w 2018 roku przejęła słoweńskie przedsiębiorstwo drobiarskie Perutnina Ptuj Group, które ma pozycję rynkowego lidera w Chorwacji, Serbii, Słowenii oraz Bośni i Hercegowinie.

Służby Państwowe Ukrainy wyraziły zaniepokojenie podjętą przez UE decyzją o zakazie importu dla całego kraju. Uważają, że było to duże zaskoczenie, mając na uwadze dotychczasowe wyniki negocjacji handlowych i wdrażanych procedur weterynaryjnych równoważnych z warunkami obowiązującymi we Wspólnocie. Strona ukraińska zauważyła, że jako członek WTO i OIE podjęła natychmiastowe działania informujące partnerów handlowych o wystąpieniu grypy ptaków na terenie Ukrainy oraz wdrożono środki kontroli i zwalczania grypy ptaków, które uznano za równoważne ze środkami wdrażanymi przez państwa członkowskie UE.  

Silna presja Ukrainy na wznowienie eksportu do UE nie jest zadziwiająca, z uwagi na fakt, że kraj ten jest trzecim największym dostawcą kurczaków spośród państw trzecich na rynek Wspólnoty. W okresie styczeń – listopad 2019 roku kraje unijne zaimportowały z Ukrainy 123,5 tys. ton mięsa, co oznacza wzrost o 7 proc. w porównaniu do analogicznego okresu roku 2018. Warto zaznaczyć, że od kilku lat gwałtownie rosną wysyłki ukraińskiego drobiu na rynek UE. W 2015 roku ukraiński eksport wyniósł 42,5 tys. ton a w całym 2018 roku osiągnął poziom 123,7 tys. ton. Co więcej, pod koniec ubiegłego roku Parlament Europejski zatwierdził ukraińsko – unijne porozumienie o przyznaniu Ukrainie wyższych bezcłowych kwot na przywóz mięsa drobiowego na rynek UE. Przyjęty plan zakłada zwiększenie dotychczas obowiązujących kontyngentów z zerową stawką celną dla mięsa drobiowego sprowadzanego z Ukrainy o kolejne 50 tys. ton. Dodatkowy kontyngent na 50 tys. ton oznacza, że Ukraińcy dostali zgodę na taką samą wielkość eksportu, jaką  zrealizowali wykorzystując luki prawne w roku 2018. Chodzi oczywiście o kontrowersyjną sprawę sprowadzanego z Ukrainy na rynek UE „fileta z kością”. Przypomnijmy, że w 2017 roku Ukraińcy znaleźli sposób na obejście unijnych mechanizmów celnych. Sprowadzali na unijny rynek filety z kurcząt z niewielkim elementem kostnym, który następnie poddany odpowiedniej obróbce w zakładach przetwórczych na terenie państw unijnych był sprzedawany jako klasyczna pierś drobiowa, czyli najcenniejszy asortyment handlowy w UE. Słynny filet z kością (CN 02071370) przyjechał w 2017 roku do UE w ilości 27 tys. ton, a w 2018 roku przekroczył wolumen 50 tys. ton. Tego rodzaju produkty trafiały do Holandii, na Słowację, do Niemiec, na Węgry, ale także do Polski. Z czasem, nasz kraj stał się największym europejskim odbiorcą ukraińskiego przywozu mięsa znakowanego kodem 2071370.