Jajo bliskie ideału

Wartości odżywcze jaj

Wartości odżywcze jaj

 

Jaja są produktem naturalnym, więc wszystkie zawarte w nich składniki również są naturalne! Jajo kurze skałda się w 75% z wody, 14% białka i 10% tłuszczu, pozostałe składniki to węglowodany. Jedno jajo ma około 81 kcal.

Poznaj właściwości odżywcze jaj

Cholina

Cholina odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego. Jej prawidłowy poziom w organizmie jest niezbędny do właściwego rozwoju mózgu i pamięci.

Kwas Foliowy

Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. W układzie pokarmowym pomaga w sprawnym funkcjonowaniu wątroby, jelit i żołądka. Kwas foliowy zapobiega chorobom serca, wylewom, zakrzepom żylnym oraz anemii. Kwas foliowy jest bardzo istotny w diecie kobiet w ciąży ponieważ zapobiega wadom wrodzonym płodu tj. bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa.

Żelazo

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W szpiku kostnym żelazo bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek. Uczestniczy w reakcjach immunologicznych, syntezie DNA, powstawaniu neuroprzekaźników i niektórych hormonów. Podstawowym skutkiem niedoboru żelaza jest niedokrwistość. U kobiet braki tego pierwiastka mogą zaburzać przebieg ciąży, a u dzieci sprzyjać nieprawidłowemu rozwojowi układu nerwowego.

Luteina i zeaksantyna

Substancje te odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Wspomagają pracę narządu wzroku, stymulują prawidłowy rozwój gałki ocznej oraz zapobiegają zaburzeniom wzroku wynikającym z wieku.

Białko

Białko jest elementem każdej komórki ludzkiego ciała. Dlatego człowiek potrzebuje białka aby wspomagać regenerację oraz wzrost komórek. Produkty zawierające białko są niezwykle ważne w naszej diecie ponieważ ich brak jest niebezpieczny dla zdrowia. Dzieci spożywające zbyt małą ilość  białka nierozwijaną się prawidłowo pod względem fizycznym  jak i umysłowym. Natomiast u dorosłych niedobór białka może prowadzić do załamania odporności immunologicznej czy anemii. Jajo jest produktem pełno białkowym, oznacza to, że  w jego skład wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy.

Ponadto Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), uznała że ze względu na wysoką wartość biologiczną, białko jaja kurzego jest wzorcem, względem którego porównywane są białka zawarte w innych produktach spożywczych, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych. Oznacza to, że jest ono źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych czyli takich, których organizm ludzki nie może sam wytworzyć i musi je dostarczać wraz z pożywieniem.

Selen

Selen to pierwiastek, którego główną rolą jest wzmacnianie układu odpornościowego. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne i chroni przed miażdżycą. Niedobory selenu w diecie mogą powodować zwiększoną podatność na infekcje, ogólne osłabienie organizmu.

Jod

Jod jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pobudza tarczycę do produkcji hormonów, przyspiesza spalanie glukozy, syntezę białek i tłuszczów. Jod ma również działanie kontrolujące temperaturę ciała, mięśni, układu nerwowego oraz krążenia. Wpływa na wzrost i rozwój intelektualny dzieci. Brak tego pierwiastka może być przyczyną powiększenia tarczycy, ospałości, chrypki, przybierania na wadze czy braku koncentracji.

Witamina A

Witamina A  ma działanie antyoksydacyjne. Chroni przed nowotworami jelit, płuc i piersi. Jest niezbędna do regeneracji skóry  i „pomaga” w gojeniu się ran. Najczęstsze skutki niedoboru witaminy A to „kurz ślepota”, zahamowanie wzrostu, bezpłodność, zwiększona podatność na infekcje.

Witamina B12

Nasz organizm potrzebuje witaminy B12 do prawidłowego  funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, wytwarzania krwi oraz kwasów tłuszczowych. Niedobór tej witaminy może prowadzić do niedokrwistości, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu, stanów zapalnych ust czy problemów z koncentracją. Najbogatszymi źródłami witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, sery, mleko, mięso czy ryby.

Witamina E

Witamina E posiada przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne, jej zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników. Zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych oraz wykazuje działanie przeciw nowotworowe. Długotrwały niedobór witaminy E może prowadzić do poronień lub bezpłodności, anemii czy większej podatności na infekcję.

Witamina D

Witamina D bierze udział w procesie mineralizacji kości,  wspomaga przyswajanie wapnia oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie. Niedostateczna ilość witaminy D w diecie może przyczynić się do rozwoju krzywicy u dzieci, osteoporozy u dorosłych, osłabienia mięśni, problemów z chodzeniem, chorób przyzębia, cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego. Źródłem witaminy D w pożywieniu są ryby, jaja, sery.

Witamina B2

Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu wzroku oraz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego.  Zbyt małe spożycie witamin B2 prowadzi do zmian zapalnych skóry, pogorszenia wzroku czy trądziku. Bogatym źródłem ryboflawiny są jaja, mięso, mleko, sery.

Witamina B5

Witamina B5 (kwas pantotenowy)  jej główną rolą jest regulacja białek i tłuszczów w organizmie. Ponadto jej funkcje to: obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, produkcja przeciwciał, które chronią organizm przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Witamina B12 jest bardzo istotna w procesie regeneracji skóry oraz błon śluzowych. Jej niedobór objawia się często stanami zapalnymi skóry, długo gojącymi się ranami oraz zaburzoną odpornością. Duże ilości witaminy B5 występują w wątrobie, jajach, rybach, otrębach pszennych czy mleku.