2017-10-16
Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas, bowiem eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) w 2016 r. zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia i opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r.
Największą zmianą w nowej piramidzie, względem poprzedniej wersji z 2009 r., jest „awans” jaj na ważne miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia. Jaja, ryby i nasiona strączkowe zostały umieszczone w tej samej grupie produktów, które Instytut Żywności i Żywienia zaleca jako składniki niezbędne w codziennej diecie.
Zgodnie z 5. Zasadą Zdrowego Żywienia głoszoną przez Instytu Żywności i Żywienia: Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja, konsumenci powinni być świadomi tak wysokiej wartości odżywczej jaj i włączać je do codziennej diety
W ostatnich latach jajo jest zaliczane do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, czyli konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych.
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia przedstawia zasady prawidłowego odżywiania w celu zachowania dobrego stanu zdrowia. Zmiany te są uznaniem dla postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.
Więcej szczegółów znajdą Państwo w załączonych poniżej materiałach edukacyjno - graficznych Instytutu Żywności i Żywienia:
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Pobierz
Zasady Zdrowego Żywienia związane z PZŻ Pobierz
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl