Informacje

YO-Egg: nowy substytut jaj kurzych

YO-Egg: nowy substytut jaj kurzych

Izraelski start-up YO-Egg próbuje swoich sił na rynku roślinnych zamienników tradycyjnych jaj konsumpcyjnych. YO-Egg opracował alternatywną wersję jajka sadzonego Sunny-Side-Up. Innowacyjny projekt z Izraela ma, jak każda z takich firm, własne opatentowane receptury na bazie których wytwarzane są jaja ze składników roślinnych, w opinii producentów przypominające wyglądem, strukturą i smakiem konwencjonalne jaja kurze. Produkty składają się z dwóch części– białej, która zawiera płynną mieszankę kilku składników, oraz żółtka.

Analizując globalne trendy  opracowywania roślinnych wersji żywności pochodzenia zwierzęcego nie da się przeoczyć zjawiska rosnącego zainteresowania inwestowaniem w produkcję roślinnych zamienników jaj. Rynek ten robi się coraz ciaśniejszy. Obok najbardziej znanego kalifornijskiego start-upu Eat Just twórcy JUST Egg na bazie fasoli mung,  powstaje szereg innowacyjnych projektów próbujących zaistnieć na „roślinnym rynku jaj”. Jednym z nich jest właśnie izraelski YO-Egg. Firma planuje najpierw zaistnieć w Izraelu, między innymi, w kawiarniach, restauracjach, cateringu, i hotelach. Dalsze plany rozwoju przewidują ekspansję w Europie, począwszy od Wielkiej Brytanii.  

Globalny tradycyjny rynek jaj jest wart 227 miliardów dolarów, a firmy wytwarzające roślinne substytuty białek chcą zmienić ten wynik. W ubiegłym roku jajka wegańskie były najszybciej rozwijającym się segmentem produktów roślinnych.