2017-09-26
Projekt Instytutu Żywności i Żywienia pt.: „Zachowaj Równowagę” promuje: zdrowy styl życia, zapobieganie nadwadze i otyłości oraz innym przewlekłym chorobom przez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej.
Zofia Chwojnowska, dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia, w artykule pt.: „Ile jajek należy spożywać?” przekonuje o prozdrowotnych właściwościach jaj: „Obecne w jajach duże ilości składników odżywczych związane są z zapobieganiem przewlekłym chorobom, takim jak choroby serca, podniesione ciśnienie krwi, zaburzenia funkcji poznawczych i wrodzone wady. Zauważyliśmy, że niewiele jest produktów spożywczych o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej (…)”
Ponadto jaja ze względu na swój wyjątkowy skład sprzyjają odchudzaniu: „Coraz więcej jest dowodów na to, że spożywanie jaj jest związane z poprawą jakości diety oraz zwiększa odczucie sytości po posiłku i być może jest związane z lepszą kontrolą masy ciała.”
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie „Zachowaj Równowagę” wejdź na stronę www.zachowajrownowage.pl
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl