Pojęcie prawa żywnościowego jest szeroko rozumiane jako zapewnienie bezpieczeństwa żywności i kompleksowej ochrony interesów i zdrowia jej konsumentów. Podmioty sektora spożywczego są zobligowane do wdrażania i przestrzegania zasad w zakresie kontroli higieny żywności, gwarancji jakości i bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego na każdym etapie łańcucha produkcji i dystrybucji. Działania przez nich podejmowane na każdym ze wskazanych etapów muszą być zgodne z jednym z najistotniejszych elementów bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, czyli wspólnotowego pakietu higienicznego w odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Regulacje prawa żywnościowego gwarantują stały monitoring niedozwolonych pozostałości w produktach pochodzenia zwierzęcego. Każdy producent nie zapomina przy tym, o stosowaniu Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Dobrych Praktyk Higienicznych.
Podmioty gospodarcze są zobowiązane do prawidłowego znakowania, etykietowania i stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, kierując się zasadą, że przekazywanie informacji o żywności nie może wprowadzać konsumentów w błąd, w szczególności w zakresie szczególnych właściwości oferowanych produktów. Jednym z najistotniejszych elementów polityki bezpieczeństwa żywności funkcjonującym w polskim systemie prawnym są unijne regulacje związane z Systemem Wczesnego Ostrzegania dla żywności i środków żywienia zwierząt (RASFF).
Ustawodawstwo żywnościowe tworzy szereg międzynarodowych norm prawnych, w tym przepisów krajowych i wspólnotowych. W niniejszej zakładce umieściliśmy ich wykaz, naszym zdaniem, niezbędnych dla prowadzonej przez Państwa działalności.
Przepisy wspólnotowe
Ogólne zasady prawa żywnościowe zostały wprowadzone w 2002 r. ramowym Rozporządzeniem (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywność oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności Pobierz
Ramy prawne regulujące wymagania higieniczne dla środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Pobierz
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego Pobierz
Rozporządzenie (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczegółowe przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi Pobierz
Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt Pobierz
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych Pobierz
wraz ze zmianą:
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1086/2011 z dnia 27 października 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz załącznik I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do salmonelli w świeżym mięsie drobiowym Pobierz
Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/1495 z dnia 23 sierpnia 2017 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do Campylobacter w tuszach brojlerów Pobierz
Rozporządzenie Komisji Nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 Pobierz
Przewodniki do przepisów regulujących wymagania higieniczne dla produktów pochodzenia zwierzęcego
Wytyczne dotyczące wykonania niektórych przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 dotyczącego higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego Pobierz
Wytyczne dotyczące wykonania niektórych przepisów rozporządzenia (WE) nr 852/2004wsprawie higieny środków spożywczych Pobierz
Wytyczne dotyczące wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP, oraz ułatwiania wdrożenia zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego Pobierz
Etykietowanie żywności
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 20 11 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności Pobierz
Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności Pobierz
Przepisy krajowe
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity, Dz. U. 2017, poz. 149) Pobierz
Akty wykonawcze do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r.:
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów (Dz. U. 2007 nr 207 poz. 1502) Pobierz
Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jednolity, Dz. U. 2017, poz. 242) Pobierz
Akty wykonawcze do ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r.:
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2016 r. w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów (Dz. U. 2016 poz. 2192) Pobierz
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2016 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (Dz. U. 2016 poz. 2161) Pobierz
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 czerwca 2017 r. w sprawie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych (Dz. U. 2017 poz. 1246) Pobierz
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2016 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (Dz.U. 2016 poz. 1762) Pobierz
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. 2013 poz. 434) Pobierz
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 września 2010 r. w sprawie informacji, jakie umieszcza się na plombie nakładanej na środek transportu, kontener lub pojemnik, którymi są wywożone produkty pochodzenia zwierzęcego z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej do państw trzecich (Dz.U. 2010 nr 179 poz. 1211) Pobierz
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl