Informacje

Chińskie certyfikaty na koronawirusa

Chińskie certyfikaty na koronawirusa

W ostatnich dniach agencja Reuters poinformowała, że Chińska Narodowa Komisja Zdrowia (NHC) wydała wytyczne dotyczące kontroli koronawirusa w zakładach przetwórstwa mięsnego, jednocześnie  wskazując, że drób żywy oraz produkty mięsne sprowadzane z zagranicy muszą być wolne od wirusa. NHC oświadczyła, że w tym celu firmy eksportujące towary do Chin muszą posiadać, poza standardową  dokumentacją, dodatkowy certyfikat w oparciu o przeprowadzone badania w kierunku koronawirusa (kwasu nukleinowego). Eksporterzy mają obowiązek zapewnić identyfikowalność w całym łańcuchu dostaw. Według chińskich wytycznych, zwierzęta do uboju powinny pochodzić z obszarów wolnych od epidemii.  Przetwórcy  mięsa z obszarów o średnim i wysokim ryzyku zobligowane są  do pobierania większej liczby próbek  środowiskowych (na etapach: uboju, rozbioru i pakowania) w celu przeprowadzenia testów, niż przetwórcy z obszaru niskiego ryzyka.

Już od pewnego czasu raportowaliśmy, że Chiny zaostrzyły nadzór nad importowaną żywnością dopatrując się związku z nowymi przypadkami zakażeń w Chinach z hurtowymi rynkami żywności.  W prasie  pojawiały się doniesienia, że na wniosek chińskich władz największe brazylijskie firmy eksportujące mięso na  rynek chiński musiały podpisać specjalne deklaracje, że ich eksport jest „wolny od koronawirusa”. Jednocześnie przedstawiciele branży mięsnej podkreślali, że nie ma dowodów na to, że wirus jest przenoszony przez żywność.