Światowy Dzień Jaja organizowany jest od 1996 r., zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem obchodĂłw jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj - International Egg Commission (IEC): http://thinkegg.com/index.php/world-egg-day/?lang=pl
GłĂłwne przesłania Światowego Dnia Jaja:
• Przedstawić wyjątkowe, naturalne zalety jaj
• Obalić mity o szkodliwości cholesterolu zawartego w jajach
• Przekazać konsumentom wyniki najnowszych badań naukowych
• Postawić jaja na piedestale - jako najbardziej wartościową żywność
Przekazywane w tym dniu informacje o wartościach odżywczych jaj i o ich dobroczynnym znaczeniu w codziennej zdrowej diecie biorą aktywny udział w powszechnej edukacji na temat prozdrowotnego odżywiania.
Jaja zajmują bowiem pozycję Nr 1 w społecznych kampaniach na rzecz:
• Zapobiegania otyłości
• Prawidłowego odżywiania dzieci, kobiet w ciąży i ludzi starych
• Uzupełniania niedoborĂłw witaminy D
• Obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi
• Zmniejszania ryzyka wystąpienia chorĂłb układu krążenia, raka piersi i jelita grubego
• Stosowania naturalnych produktĂłw zamiast drogich „suplementĂłw diety”
Tytuły licznych światowych i polskich publikacji i opinie ekspertĂłw na temat tego wspaniałego produktu wykorzystywane są jako przewodnie hasła promocji jaj podczas corocznych obchodĂłw Światowego Dnia Jaja. Hasła te są rĂłwnie uniwersalne jak uniwersalny jest promowany produkt.
- „Jedzcie jaja! Na śniadanie, na obiad, na kolację”
(Tytuł wywiadu z Profesorem Tadeuszem Trziszką w Gazecie Wyborczej, 6.04.2012 r.)
Streszczenie wywiadu i pełen tekst są dostępne na stronie internetowej - http://www.kipdip.org.pl/article/id/693
- „Jajko na każdą okazję”
to tytuł wywiadu z Prof. dr hab. Tadeuszem Trziszką opublikowanego w książce redaktor Krystyny Naszkowskiej pt.: „Jedz co chcesz. Sąd na polskim stołem” Jaja dla życia
- Jaja to najprostsza, właściwie zbilansowana żywność
- Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj
- Jajo to niezwykle ekonomiczny produkt żywnościowy. Kupowanie jaj jest przyjazne dla budżetu rodzinnego.
- Jaja są fitness.
Więcej informacji na temat jaj także w artykułach:
- Znakomita jakość jaj z produkcji fermowej - wyniki urzędowych kontroli za 2013 rok. (5.09.2014 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/918
W pliku poniżej zamieszczone są okolicznościowe informacje, pt.: „Jaja to naturalny produkt niezbędny w codziennej diecie. Walory prozdrowotne jaj zostały potwierdzone naukowo.”