Handel zagraniczny - Jaja

Wysyłki eksportowe produktów jajecznych z Polski w 2020 roku

Wysyłki eksportowe produktów jajecznych z Polski w 2020 roku

W opinii analityków KIPDiP sytuacja przetwórców jest jednym z fundamentalnych czynników kształtujących rynek pierwotny producenta jaj. Obserwując doniesienia z rynku w sezonie jesienno – zimowym w Polsce i na rynku unijnym oraz biorąc pod uwagę ujemne wyniki sprzedażowe w unijnym wywozie jaj i przetworów na rynki państw trzecich, przyjęliśmy, że przetwórstwo funkcjonowało w pandemii w ograniczonym wymiarze. A ceny nie były zadowalające. Przy pierwszej fali pandemii niepokój budziły również zwiększone wysyłki przetworów jaj z Ukrainy i walka konkurencyjna Amerykanów. Analizując handel przetworami jeszcze przed drugą falą COVID – 19 zakładaliśmy, że rzeczywiste kłopoty dla handlu przetworami w czasie pandemii nie będą widoczne w gwałtownych spadkach ilości wysyłanego towaru, ale w cenach!

Eksport przetworów jajecznych z Polski w całym roku 2020 wyniósł ilościowo 46,4 tys. ton, co oznacza niewielki wzrost o 0,4 proc. r/r. Natomiast wartościowo eksport w 2020 roku był niższy o 6,5 proc. i wyniósł 73,5 mln euro. Rynek w kryzysowym roku 2020 charakteryzowały istotne wahnięcia miesięczne i duża niepewność w planowaniu długoterminowym transakcji. Poza zmniejszeniem wpływów ze sprzedaży eksportowej istotne zmienne nastąpiły również w wysyłkach poszczególnego asortymentu.

Ze szczegółami polskiego eksportu przetworów z jaj w roku 2020 można zapoznać się w raporcie KIPDiP: "Rośnie znaczenie handlu przetworami z jaj w polskim eksporcie"