Główny Lekarz Weterynarii wystąpił z wnioskiem do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH) o uznanie Polski za kraj oficjalnie wolny od HPAI z dniem 5 czerwca 2025 roku.
Czytaj więcej
Ograniczenia w imporcie brazylijskiego drobiu wprowadziły kolejne kraje: Korea Południowa, Filipiny, Hongkong, Singapur, Meksyk, Chile, Urugwaj.
Czytaj więcej
Ognisko H5N1 zostało zidentyfikowane na fermie w regionie Montenegro, w stanie Rio Grande do Sul, odpowiadającym za 15 proc. brazylijskiej produkcji i eksportu drobiu.
Czytaj więcej
Firma Tanmiah, jeden z największych producentów drobiu w Arabii Saudyjskiej, zawarła porozumienie z brazylijską grupą drobiarską Vibra Agroindustrial.
Czytaj więcej
Plukon Food Group z siedzibą w Holandii, jeden z największych europejskich producentów mięsa drobiowe, przejmuje hiszpańską firmę produkcyjną Grupo Avícola Hidalgo.
Czytaj więcej
Koreańskie władze obawiają się ograniczenia dostępności jaj i mięsa drobiowego, co skutkowałoby gwałtownymi podwyżkami cen dla konsumentów.
Czytaj więcej
Według analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz od października 2024 roku do końca stycznia 2025 roku pogłowie kur niosek w Stanach Zjednoczonych zredukowano z powodu HPAI o 40,5 mln sztuk.
Czytaj więcej
Brazylijski gigant mięsny JBS inwestuje w rynek jaj konsumpcyjnych poprzez nabycie udziałów w firmie Mantiqueira Alimentos - jednego z największych producentów jaj w Ameryce Południowej.
Czytaj więcej
Łącznie, biorąc pod uwagę ogniska występujące od października minionego roku do stycznia 2025 roku, amerykański rynek jaj poniósł straty w pogłowiu kur niosek w wysokości blisko 36 milionów sztuk.
Czytaj więcej
Filipiny importują ponad 800 tys. ton mięsa rocznie, z czego 50-60 proc. jest wykorzystywane przez przetwórców do produkcji takich produktów jak: konserwy mięsne, parówki i mrożonki.
Czytaj więcej
Wyższe ceny jaj spowodowane są ograniczeniem podaży jaj z powodu strat w pogłowiu towarowych kur niosek poniesionych w związku z walką z HPAI, jednak amerykańscy analitycy zwracają również uwagę na wpływ innych czynników
Czytaj więcej